Miód z mniszka lekarskiego.

miód,

Mniszek lekarski (nie mylić z mleczem) to roślina o wszechstronnych właściwościach leczniczych i rewelacyjny środek na oczyszczanie organizmu. Można z niego zrobić pyszny miód. Poznajcie powody dla których warto stosować miód z mniszka lekarskiego.


Mniszek lekarski to bogactwo witamin wzmacniających pracę układu odpornościowego i pokarmowego. Wpływaja korzystnie na układ nerwowy i pomagają wątrobie w usuwaniu toksyn z organizmu. Znajdujące się w nim liczne garbniki działają przeciwzapalnie, przeciwświądowo oraz posiadają właściwości bakteriobójcze, co przyczynia się do zwalczania infekcji gardła czy nosa. Flawonoidy w nim zawarte opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Triterpeny wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Asparagina pobudza procesy myślowe. Warto dodać, że pochodząca z mniszka insulina może hamować łaknienie i zwiększać uczucie sytości, w rezultacie rzadziej będzie się sięgać po jedzenie. Tych właściwości można by wymieniać dalej.

Jak zrobiłam miód z mniszka lekarskiego? Złociste główki moiczka, bo tak się u nas nazywa tę roślinę, zbieram w maju z dala od miejsc zanieczyszczonych spalinami. Ja do tego miałam małego pomocnika ;-)

Składniki których użyłam:
- 500 główek mniszka,
- 1l wody,
- 1kg cukru,
- 2-3 cytryny.

Najpierw rozłożyłam główki mniszka na papierze, pozostawiłam na jakiś czas, aby wszystkie stworzonka z niego powychodziły.

Oczyszczone moiczki zalałam wodą i gotowałam na małym ogniu przez pół godziny. Odstawiłam na parę godzin. Po tym czasie zawartość garnka przecisnęłam do ostatniej kropli przez gazę. Zapach niestety nie jest zbyt ładny - blee, ale później wszystko się zmienia. Do powstałego płynu dodałam 1kg cukru. Gotowałam miodek na małym ogniu, aby nie szalał mi w garnku przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania wlałam sok wyciśnięty z  trzech cytryn. Przelałam wszystko do małych słoiczków, zakręciłam i odwróciłam na 10 min do góry dnem. Po tym czasie odwróciłam je z powrotem i pozostawiłam do wystygnięcia.

miód


Sami widzicie, że przygotowanie miodu z mniszka lekarskiego jest proste, trzeba tylko poświęcić temu trochę czasu. Przepis na miód dostałam od koleżanki, ale sporo w nim zmieniłam, nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła, lubię eksperymentować. Miodek jest naprawdę pyszny i przede wszystkim zawiera wiele cennych właściwości. Przeraża mnie tylko to, że potrzeba do tego tyle cukru. I co wy na to? Skusicie się?


Copyright © 2014 Dżastina - szczęśliwa mama , Blogger