Chlebek z jabłkami.

 

 

Dziś przychodzę do was z przepisem na chlebek z jabłkami bez cukru. Chleb zwykle kojarzy się z drożdżami, a nie musi tak być. W słodkiej formie prezentuje się jeszcze lepiej i smakuje wybornie. Jest świetną przekąską na drugie śniadanie i dla dużych i dla małych. Z pewnością wasze dzieci go pokochają :-)


Składniki:
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki syropu daktylowego,
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie),
- 1/3 szklanki oleju kokosowego,
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli,
- garść ziaren słonecznika,
- garść rodzynek,
- 1 jabłko.

Wykonanie:
Jabłka kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry.
Żółtko ubijamy, powoli dodajemy syrop daktylowy (ja syrop zrobiłam sama) i miód ciągle miksując, wlewamy olej kokosowy i nadal miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, łączymy z powstałą masą. Dodajemy słonecznik i rodzynki, mieszamy. Następnie białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem za pomocą drewnianej łyżki. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy połowę ciasta i układamy na nim jabłka pokrojone w plastry, wlewamy pozostałe ciasto i układamy na wierzch resztę jabłek. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30-35 minut.
Smacznego;-)

Copyright © 2014 Dżastina - szczęśliwa mama , Blogger