Ciasto jaglane z musem truskawkowym.

 

Coś ostatnio na moim blogu goszczą słodkości. Nic na to nie poradzę, że mam do nich słabość. A że wolę domowe wypieki to sobie piekę. Nie od dziś wiadomo, że swojskie najlepsze. Z drugiej strony córcia uczulona jest na konserwanty i inne rzeczy więc i tak nie mam wyjścia i muszę kombinować. Podaję wam przepis na ciasto jaglane z musem truskawkowym.


Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- szklanka wody lub mleka,
- szklanka mleka roślinnego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 3-4 łyżki miodu,
- 3 jajka,
- rodzynki opcjonalnie.

Wykonanie:
Kaszę jaglaną zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie płuczemy i gotujemy do momentu, aż kasza wciągnie cały płyn. Studzimy, wlewamy szklankę mleka i blendujemy. Dodajemy olej kokosowy, miód, jajka i mieszamy. Powstałą masę wlewamy do tortownicy lub keksówki (jak miałam taki kaprys i wybrałam keksówkę). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę. Gdy ciasto przestygnie wlewamy na wierzch mus truskawkowy (chyba nikomu nie muszę mówić jak się go robi) lub inny, kombinacja dowolna.

Smacznego :-)

Copyright © 2014 Dżastina - szczęśliwa mama , Blogger