Żebroczka wiślańska.


Ostatnio znudziło mi się gotowanie tych samych potraw na obiad. W kółko tylko te same zupy, kotlety, spaghetti, srety tety. No co by tu zrobić? Myślałam i myślałam, aż w końcu przypomniałam sobie o pewnej zapiekance z mojej rodzinnej miejscowości, żebroczce.

 

Pewnie w tym momencie śmiejecie się i zadajecie sobie pytanie: Co to jest ta niby żebroczka? Żebroczka to typowa wiślańska zapiekanka i tyle. Dla jednych łatwa, dla drugich trudna w przygotowaniu. 

 

Tutaj w Istebnej robi się ją trochę inaczej i nazywają ją Kubusiem, taka mała ciekawostka ;-)

 

 

 Żebroczka wiślańska - przepis.


Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków,

- 1,5 szklanki ryżu,

- 500 ml mleka,

- 0,5 kg boczku,

- 2 cebule,

- 3-4 ząbki czosnku,

- sól, pieprz, majeranek.


Wykonanie:

1. Ziemniaki ścieramy na tarce (ja byłam zbyt leniwa i przepuściłam ziemniaki przez sokowirówkę). 2. Boczek i cebulę kroimy, smażymy. 

3. Ryż gotujemy al dente. 

4. Mleko podgrzewamy.

5. Do startych ziemniaków wlewamy gorące mleko (sparzamy ziemniaki) i mieszamy. 

6. Dodajemy ugotowany ryż i podsmażony boczek z cebulą (wszystko ma być ciepłe) i mieszamy. 

7. Dodajemy przeciśnięty czosnek.

8. Dodajemy sól (ja dałam trzy łyżeczki soli himalajskiej), pieprz, majeranek i wszystko dokładnie mieszamy.

9. Formę smarujemy smalcem i wlewamy do niej masę.

10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1h.

 

Przepis.


 

 

Żebroczka wygląda jak wygląda, ale gwarantuję, że w smaku jest super. No będzie wam smakowała. To co podejmiecie się? ;-)

 

 

Jeśli udało się Wam zobaczyć ten post, zostawcie po sobie ślad w komentarzu lub na facebooku, będzie mi niezmiernie miło. 😘


Bądź na bieżąco i polub stronę na facebooku. ;-)
👇

Copyright © 2014 Dżastina - szczęśliwa mama , Blogger