Krem czekoladowy z suszonymi morelami.


Ostatnio naszła mnie ochota na krem czekoladowy, w którym jak wiadomo jest tona cukru. Postanowiłam zrobić go sama, a zdradzę wam, że to nie był mój pierwszy krem, bo kiedy moja córcia była mniejsza i borykała się z alergią pokarmową wraz z nią i ja musiałam być na diecie, wtedy takie kremy czekoladowe robiłam bardzo często, ale z daktyli. Tym razem użyłam do jego przygotowania suszonych moreli.

 

Jakiś czas temu postanowiłam ograniczyć cukier, który nie będę ukrywać zawładnął moim życiem. Cukier do kawki, do ciasta, pączusie, drożdżóweczki, ciasteczka, no za dużo tego zdecydowanie. Rodzina na taką wieść zareagowała tak jakbym zwariowała, no ale nie będę zmieniać zdania tylko dlatego, że komuś się to nie podoba.

 

Przez pierwsze kilka dni nie było łatwo. Wszelkie słodkości kusiły mnie okrutnie, byłam strasznie ospała, czasami nawet bardzo nerwowa, nie można było ze mną wytrzymać. Teraz jest już ok i czuję się znakomicie. Wiadomo nadal mam ochotę na małe co nieco, ale walczę z tym i w takich sytuacjach sięgam po moje ulubione zamienniki, tak jak krem czekoladowy z suszonymi morelami.

 

 

Przepis na krem czekoladowy z suszonymi morelami.


Składniki:

- 150 g suszonych moreli,

- 3 łyżki kakao,

- 3 łyżki oleju kokosowego.


Wykonanie:

1. Morele kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem (wody ma być tyle, aby zakryła morele).

2. Po godzinie namaczania morele blendujemy wraz z wodą.

3. Dodajemy kakao, olej kokosowy i wszystko blendujemy.

4. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać trochę mleka.

5. Krem przechowujemy w lodówce.

 

Smacznego ;-)

 

P.S. Nie zapomnijcie takim kremem podzielić się ze swoimi dziećmi, moja córcia pochłania go łyżeczkami ;-)



Jeśli udało się Wam zobaczyć ten post, zostawcie po sobie ślad w komentarzu lub na facebooku, będzie mi niezmiernie miło. 😘



Bądź na bieżąco i polub stronę na facebooku. ;-)
O tutaj 👇
Copyright © 2014 Dżastina - szczęśliwa mama , Blogger